85 godina revolucionarne Škode Dynamic 935


Predstavljena 1935. godine, ova unikatna Škoda bila je među najaerodinamičnijim automobilima svog doba


Iako šira javnost Škodu poznaje kao podbrend Volkswagen grupacije ili je pamti po komunističkim automobilima sa motorima u gepeku, ovaj brend je u vreme pre Drugog svetskog rata bio jedan od najinovativnijih proizvođača u Evropi. Upravo zato, Škoda nas podseća na model 935 Dynamic koji slavi svoj 85. rođendan.



Škoda 935 Dynamic je dragulj iz bogate istorije kompanije koja broji 125 godina. U pitanju je prototip iz davne 1935. godine koji je zahvaljujući tada revolucionarnim saznanjima imao koeficijent otpora vazduha od samo 0.37. Aerodinamično telo ove Škode izgleda bar dvadeset godina mlađe nego što zaista jeste, sa dizajnom koji najavljuje takozvanu ponton karoseriju bez štrčećih blatobrana koja se u Evropi pojavila tokom pedesetih godina. Upravo zahvaljujući njenim aerodinamičnim svojstvima, maksimalna brzina ove Škode bila je impresivnih 130 km/h.



Škoda je ovaj jedinstveni prototip prodala privatnom kupcu 1939. godine i od njega ga je otkupila tokom šezdesetih godina. Danas, posle detaljne restauracije, ovaj automobil se zasluženo nalazi u stalnoj postavci Škodinog muzeja u Mladoj Boleslavi.