Škoda Simply Clever: Inovacije na češki način


Konceptom zvanim Industry 4.0, Škoda donosi brojne pametne novine u svim segmentima poslovanja


Škodin koncept razvoja i proizvodnje pod nazivom Industry 4.0 donosi brojne inovacije u svet svakodnevnih automobila. Ako ste u Škodi susreli kišobran u vratima, strugač za led ili rezervoar za tečnost za pranje vetrobranskog stakla sa integrisanim levkom, onda ste imali priliku da se upoznate sa samo nekim od mnogih Škodinih Simply Clever rešenja.



Škoda nas je upoznala sa još nekim Simply Clever rešenjima koja možemo očekivati u budućnosti, ili pak ako zavirimo pod haubu nekog od najnovijih automobila iz Mlade Boleslave. Da li ste znali da blok motora ima utisnut QR kod? Ne? Sada znate. Primena veštačke inteligencije pomaže Škodinim inženjerima da kroz analizu zvuka otkriju pojedine kvarove na vreme, pa se očekuje da će ova tehnologija u narednim godinama biti puštena u ovlašćene servise. Takođe, Škoda Auto DigiLab priprema aplikaciju koja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji uspešno analizira zvuk koji automobil pravi dok radi i upućuje korisnika na kvarove koji se mogu dogoditi. DigiLab Simply Clever rešenja primenjuju se i u pakovanju, pa tako AI program izračunava kako maksimalno iskoristiti zapremine kontejnera čime se godišnji broj potrebnih kontejnera smanji za 240.


 


Sa druge strane, kancelarija FabLab razvija sistem koji automatski prepoznaje slobodna parking mesta, ali Simply Clever sistemi nisu namenjeni samo vozačima i serviserima. Naime, u fabrici u Mladoj Boleslavi, termalne kamere nadgledaju delove proizvodne linije i obaveštavaju zaposlene da je nekim delovima proizvodne trake došlo vreme za zamenu. Ovo su samo neka od rešenja koja Škodu čine tihim inovatorom u automobilskom svetu, ali kako se brend sve bolje pozicionira unutar VW grupacije, čini se da ćemo o Simply Clever čuti još više.